Bursa, tarih ve kültür kenti olarak köklü bir geçmişe sahiptir. Birçok uygarlığın izlerini taşıyan bu şehir, Büyük Cihan Devleti Osmanlı'nın ilk başkenti olmuştur. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar farklı dönemlerin mekânsal ve mimari özelliklerini günümüzde de görebileceğiniz bir kültür ve tarih zenginliği sunmaktadır. Ayrıca Bursa, birçok ilkin de yaşandığı bir şehirdir.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı Güney Marmara, her yıl olduğu gibi bölgenin turizm potansiyelini geliştirmek üzere birbirinden kapsamlı çalışmalara imza atıyor.

Bursa'nın eşsiz turizm değerleri, kamu ve sektör paydaşlarıyla yapılan düzenli etkinlikler, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, ziyaret ve temaslar sayesinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanınıyor ve geliştiriliyor.

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Başkanlığı, turizmin temel taşı olan seyahat acentalarının yanı sıra konaklama, ulaşım ve hizmet sektörlerini de olumlu yönde etkileyen faaliyetlerini üyeleriyle ve turizm profesyonelleriyle paylaşıyor.

Bölge turizminin gelişmesine katkıda bulunmak için, kamu kurumlarıyla yapılan ortak çalışmaların yanı sıra seyahat acentalarının da katılımıyla tanıtım ve etkinlik programları düzenleniyor.

Bölgemizde 2024 sonu itibarıyla mevcut seyahat acentası sayısı 467 adettir.

2023 YILI FAALİYETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Bölge başkanlığı olarak çok sayıda farklı etkinlik ve faaliyet gerçekleştirdik. Bugün sizlerle bu çalışmalarımızın birkaçını paylaşmak istedik.

ULUSLARARASI BÖLGE TANITIM VE PAZARLAMA ÇALIŞMALARIMIZ

· Üyelerimiz ile Uluslararası Fuarlara Katıldık

· Ana Pazar olarak Ortadoğu Ülkeleri Kuveyt, Katar, İran ve Suudi Arabistan yanında Doğu Asya ülkeleri Güney Kore ve Çin, Güneydoğu Asya ülkeleri; Endonezya ve Malezya, Güney Asya’dan Hindistan,

· Balkan ülkeleri Yunanistan, Bulgaristan başta olmak üzere Bosna –Hersek , Romanya , Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Kosova ve Sırbistan,

· Avrupa Ülkeleri; Almanya, Fransa ve Polonya,

TÜRSAB Genel Başkan  Yrd. Hasan Eker’den Turizm Haftası Mesajı TÜRSAB Genel Başkan Yrd. Hasan Eker’den Turizm Haftası Mesajı

· Latin Amerika ve Kuzey Afrika Ülkeleriyle iletişim ve ilişkilerimiz bu dönemde de devam etti.

· Balkan ülkeleriyle iş yapan ve pazar girişi yapmayı hedefleyen üyelerimiz ile Bulgaristan info gezisi düzenledik. Yerel yönetimler ile toplantılar gerçekleştirdik.

· Fahri konsoloslar aracılığıyla ilgili ülkelerle turizm alanında iş birliği içerisinde olmaya devam ediyoruz. Bosna – Hersek, Özbekistan, Azerbaycan, Sri Lanka ve Çin ile ortak projeleri başlattık.

ULUSAL VE YEREL ÇALIŞMALAR

2023 yılı boyunca TÜRSAB Güney Marmara yurt içi ve yurt dışından ziyaretçi akışını sağlayan seyahat acentalarına yeni fırsatlar sunmak üzere yerel ve ulusal birçok etkinlik düzenledi.

Anket sonuçları, Bursa'nın kültür turlarında en gözde destinasyonlardan biri olduğunu göstermektedir. Bu veriler, çalışmalarımızın olumlu yansımalarını bize sunmaktadır.

· Üyelerimiz ile Ulusal Fuarlara katılım gerçekleştirdik.

· Bursa da Turizm fakültesi açılması hususunda taleplerimizi her fırsatta dile getirdik.

· Yurt içinden Bursa ‘ya daha fazla turist çekmek, yeni turizm ürünlerimizi tanıtmak için hedef illerden info gruplarını ve TÜRSAB Bölge Başkanlarını kentimizde misafir ettik.

‘HERKES KENDİ ŞEHRİNİN BİR GÜNLÜK TURİSTİ OLSUN PROJESİ’

· Toplumun tüm kesimlerinin turizme olan bakış açılarını değiştirerek geliştirmek, turizme ilgiyi artırmak üzere ‘Herkes Kendi Şehrinin Bir Günlük Turisti Olsun Projesi’ ni hayata geçirdik. 2024 yılında da farklı meslek grupları ve STK’larla bu faaliyetimizi sürdüreceğiz.

· “BURSA GASTRO-KÜLTÜR YOLU” İnfo programını gerçekleştirdik.

Ahududu tarlaları, tahinli pide, cevizli lokum, Fukara keşkülü, Mustafakemalpaşa Casari Artisan Peynirleri, Gölyazı Balık Mezat’ı, Siyah İncir, Tirilye Tarihi Sokakları, Tirilye Köylü Pazarı Zeytin ve Zeytinyağı, pideli kebap ve Bursa ‘nın tanınmamış lezzetlerini gastronomi turizminde öne çıkartarak yeni projelerimizi planladık.

BURSA VE GÜNEY MARMARA ‘NIN YENİ TURİZM ROTALARINI HAZIRLADIK.

· Orhaneli Rafting, GUHEM-Gökmen Uzay Havacılık Merkezi, Zindan kapı, Arkeopark, Bursa‘nın tarihi sokakları, ilçelerimizdeki keşfedilmemiş rotalar, gastronomi, sağlık ve doğa turizmi alanlarımızı tur programlarına koyarak tanıtımlarını yaptık.

· “ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEN BURSA”

Kentimiz minik ziyaretçileri için dolu dolu bir gezi programı sunuyor. Atatürk evi müzesi, GUHEM-Gökmen uzay havacılık eğitim merkezi, geleneksel sanatlarımızı eğlence ile harmanlayan Karagöz Hacivat müzesi, hayvanat bahçesi.

BELGESİZ TURLARLA MÜCADELE VE DENETİMLER

Turizm sektöründe belgesiz faaliyetlerin ve kayıt dışı turların önüne geçmek üzere bölgesel boyutta denetimler düzenleyen TÜRSAB Güney Marmara, 2023 yılında Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile denetim uygulama planlamaları, turizm sportif faaliyetlerinin güzergâh ve denetim planlamaları, TUREB ve BURO ile denetim planlamalarının yürütülmesi ve Uludağ Jandarma Komutanlığı ile ortak denetim çalışmalarını yaptı. Türkiye’de belgesiz turizm faaliyetleriyle mücadelede en başarılı ikinci bölge olduk.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

· İnegöl Yenice Engelliler Okulu ile Uludağ ve Ekstrem park turistik gezileri yaptık

· Azalan kan stokları nedeniyle meslektaşlarımızla kan bağışı kampanyası düzenledik,

· İl kültür ve Turizm müdürlüğünün başlattığı cezaevlerine kitap bağış kampanyasına acentelerimizle destek verdik

· Yeni Ormanlar oluşturmak için bölge acentelerimizle güçlü destekler sağladık

· Dr. Rüştü Burlu ÇES Öğrencileri ile sosyal etkinlikler gezisi ve yemek organizasyonu yaptık

· Uludağ Üniversitesi Turizm Bölümü ve İznik Meslek Yüksekokulu Turizm Bölümü Öğrencilerini EMITT Fuarına götürüp turizm profesyonelleriyle tanışmalarını sağladık

· Uludağ Üniversitesi Turizm MYO bölümüyle ortak projeler üretip gençlerimizin eğitimine katkı ve iş içinde tecrübe kazanmaları için destek olduk.

· Deprem bölgesinden gelen çocuklarımıza Bursa tur programları organize ettik

2024 YILI HEDEFLERİMİZ

2024 yılı için ise,

Daha etkin şekilde yerel, ulusal ve uluslararası turizm aktiviteleri yapacağız

· Toplumun tüm kesimlerinin turizme olan bakış açılarını değiştirerek geliştirmek, turizme ilgiyi artırmak üzere ‘Herkes Kendi Şehrinin Bir Günlük Turisti Olsun Projesi’ ni hayata geçirdik. Bu projemizi 2024 yılında da BTSO Komiteleri, Akademik Odalar Birliği, Fahri Konsoloslar, iş dünyası ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte devam ettireceğiz.

· EĞİT – İSTİHDAM ET PROJESİ Acentalarımızın ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü sağlamak için yürütülen projede BUSMEK iş birliğiyle adaylara temel turizm bilgileri verilip, saha eğitimi ile adaptasyon ve iş bulma süreçlerine destek oluyoruz. Bölge Seyahat Acentalarına istihdam alanında büyük katkı sağlayacak bu proje ile nitelikli personel sayısı artarak, hizmet kalitesi yükselecektir.

Periyodik zaman aralıkları ile tekrarlanacak bu eğitimler sektörde sürekliliği olan prestijli bir sertifikalandırma programı haline gelecektir.

· Yerel kültürün, tarihin ve doğanın korunması için çeşitli projeler hayata geçirerek sürdürülebilir turizmin önemini vurgulayacağız.

· Yeni turizm rotalarımızı tanıtmak için başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Kayseri, Konya, Diyarbakır ve Gaziantep seyahat acentalarını Bursa’ya davet etmeye, kentimizin iç pazarda tanıtımını yaparak yerli turist sayısını artırmaya devam edeceğiz.

· Kültür yolu projesi kapsamında 01 – 09 Haziran 2024 Tarihlerinde Şehrimizde gerçekleşecek Bursa Kültür Yolu Festivali programları çerçevesinde üyelerimiz ile tanıtım çalışmaları yapacağız.

· Balkan pazarı başta olmak üzere Avrupa ülkeleri; Almanya, Fransa, Polonya, Belçika ve Uzakdoğu, Asya, Pasifik ülkeleri; Çin, Güney Kore, Sri Lanka, Hindistan, Japonya, Malezya ve Endonezya pazarlarında Bursa tanıtımını yaparak turizm hareketliliğini arttıracağız

· Ortadoğu ülkeleri ile olan çalışmalarımız devam edecek

· Bursa’ya uluslararası ve ulusal kongrelerin getirilmesini sağlamak, devlet nezdinde gerçekleşen büyük organizasyon ve davetlere ev sahipliği yapmak 12 ay boyunca sürecek iş döngüsü sağlayacaktır. Bu doğrultuda yeni projeler üreterek çalışmalarımız devam edecek.

· Eğitim ve istihdam projelerimiz ile bölgemizde yetişmiş nitelikli seyahat acentası çalışan sayısını arttıracağız.

· Milli Eğitim İl Müdürlüğü ‘nün Erasmus programı için turizm alanında seyahat edecek gençlerimizin yurt dışı programlarına destek olacağız.

· Kamu ve kentin turizm paydaşlarıyla koordineli çalışmaları sürdürüp geliştirerek, meslek içi

eğitim programlarının artırılmasını sağlayacağız,

· İnanç Turizm segmentinde yeni projeleri başlatacağız.

· Yeni dönemde de bölgemizdeki konaklama sürelerinin arttırılması için gayret göstereceğiz.

· Önceki dönemlerimizde turizmde yeni rotalar olarak belirlediğimiz İznik, Tirilye ve Gölyazı’yı öne çıkartmaya, ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmaya devam edeceğiz.

· En büyük değerlerimizden biri Unesco markamızdır. Unesco alanlarımız ve Unesco listesine giren değerlerimizin daha fazla tanınması için çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz.

GASTRONOMİ ve SAĞLIK TURİZMİ

· Gastronomi turizmi ve sağlık turizmi için uluslararası çalışmaların yürütülmesi, yurt içi ve yurt dışı hedef pazarların geliştirilmesi ve Bursa’nın güncellenen destinasyonlarının tanıtımı ana hedeflerimiz olacak.

ULUDAĞ

· Potansiyelini tam anlamıyla değerlendirmek için mevcut koşullarını daha iyi hale getirip, çevre koruma önlemlerini artırmalı ve doğal güzelliklerini korumalıyız. Böylece hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekecek, Uludağ'ın sadece kışın değil, 4 mevsim keyifle ziyaret edilebileceği bir destinasyon haline getirebiliriz. Bu çalışmaları yaparken ise sürdürülebilirlik ilkesine uygun hareket etmeli ve gelecek nesillerin de bu muazzam doğal mirastan faydalanabilmesine imkan tanımalıyız.

Yerel seçimlerle birlikte şehirlerimizin güzelleşmesi, gelen konukların daha estetik ve güzel bir şehirde ağırlanması amacıyla Kent Estetiği Daire Başkanlıklarının yeni projelerini destekliyoruz. Yeni meydanlar yapılmasını, yeni parklar düzenlenmesini ve özellikle tarihi alanlarda yapılacak olan yürüme akslarının her yaştan misafire hizmet verebilecek şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Yeni rotalarımızda da çok sayıda yürüyüş rotası olduğu için bu konuyu önemsiyoruz.

Stratejik sektör olarak ülke kalkınmasına ve genel bütçeye büyük destek veriyoruz. Turizmin ekonomiye olan katkısını artırmak ve sektörün daha da büyümesine destek olmak için yeni pazarlama stratejileri geliştireceğiz. Böylece, turizmin sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal ve çevresel açıdan da sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkı sağlayacağız.

50 yıl önce çıkartılan meslek yasamızın güncellenmesi, sektörün gelişimine katkı koyması ve mesleğin önünü açacak şekilde yürürlüğe girmesi önemli bir ihtiyaçtır.

Mevcut olan sorunların çözümü yönünde çıkarılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu konuda da devlet büyüklerimizin bize kulak vermesini ve önerilerimizi değerlendirmelerini bekliyoruz.

Bölge seyahat acentalarımız, şehrimizin ve halkımızın ihtiyacına yönelik birçok değerli hizmetler sunmaktadır. Kültür turları, yurt dışı seyahatler, vize hizmetleri, kongre organizasyonları, transfer ve taşıma hizmetleri başarıyla sürdürülmektedir. Her bir üye seyahat acentamıza ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Bu çalışmalarımızı destekleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, iş birliği içinde olduğumuz tüm kamu kurum ve kuruluşları, turizm paydaşlarımız ve Turizm Platformumuza, bizi haber ve köşe yazılarıyla destekleyen değerli basın mensuplarına teşekkür ederiz.

Editör: Erdal ŞAHAN