Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle gerçekleşecek olan etkinlik kapsamında, Bursa’nın tarihi ve doğal mekânlarında Anadolu’nun Kurtuluş Savaşında tarihe geçmiş kadın karakterleri sinemaya taşınıyor. 15 Temmuzda başlayan çekimlerde, Halide Edip Adıvar, Gördesli Makbule, Halime Çavuş,  Hafız Selman İzbeli, Tayyar Rahmi’ye, Kara Fatma ve Çete Emir Ayşe’yi konu alan filmler izleyenleri Kurtuluş savaşındaki kahraman kadınlarımızın hikâyelerine götürecek.

Gördesli Makbule Gürle de Çekilecek

Tarihte yunan baskını yemiş Gürle Köyü aynı kaderi paylaşan bir başka köyün hikâyesine ev sahipliği yapıyor. Gördesli Makbule’nin hüzünlü hikâyesi Gürle de beyaz perdeye taşınılıyor. Evlendiği günün ertesi günü kocası ile dağa çıkan ve efelerin arasına karışan Makbule’nin sonunda Anadolu sınırında şehit olmasını anlatan filmin düğün ve cenaze sahneleri Gürle Köyünde çekiliyor. Gördesli Makbule’nin hikâyesi o dönemde Manisa Kaymakamı olan İbrahim Etem Efendiden biliniyor. Filmde ise İbrahim Etem Efendiyi yazar, TV programcısı Mehmet Ercan canlandırıyor. Gördesli Makbule’yi Şükran Öztürk, kocası olan Halil Efeyi Baran Doğan, Ali Efeyi Cengiz Turan oynuyor.  Oyunculara kalabalık bir halk konvoyu eşlik ediyor.

Festival Kapsamında, 7 Ayrı Kahraman Türk Kadınının Senaryosu Film Haline Getirilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, O yıllar herkes için zordu, kadınlar için daha zordu, diyerek sözlerine “ Türk kadınları Türk toplumunun çimentosudur. Her zaman hayatın içerisindedir ama ihtiyaç olduğunda kadındır, erkektir, askerdir, liderdir. Bu kural kurtuluş savaşında da değişmemiştir. Kurtuluş savaşımızın yüzlerce kadın kahramanı vardır.“ cümleleriyle sürdürdü. Başkan Aydın açıklamasına “ söz konusu kadın kahramanlarımızdan birisi de Gördesli Makbuledir. Gördesli Makbule’nin hayatı güllü mahallemizde, tarihi mekânlarda beyaz perdeye aktarılacak. Bu sayede hem rahmetli makbule hanımı tanıyacağız, hem de Orhangazi’miz tanıtılmış olacak. Emeği geçen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle son verdi.

Editör: Erdal ŞAHAN