Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer’e İtalya’da düzenlenen 53. Uluslararası Uçucu Yağlar Sempozyumunda Onur Madalyası takdim edildi. Prof. Dr. Başer, bu yıl İtalya’da düzenlenen 17. OPTIMA Kongresi’nin de açılış konuşmasını yaptı.

Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı ve Yakın Doğu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer’e İtalya’da Onur Madalyası takdim edildi. Alanında, dünyanın sayılı bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, Onur Madalyasını, İtalya’nın Sicilya adasındaki Milazzo şehrinde düzenlenen 53. Uluslararası Uçucu Yağlar Sempozyumu’nda aldı.

Vize Serbestisi Diyaloğu Vize Serbestisi Diyaloğu

Daha önce sadece 3 bilim insanına verilen madalya, Prof. Dr. Başer’e uçucu yağlar bilimine yaptığı üstün katkıları nedeniyle verildi. Prof. Dr. Başer, madalyasını aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasının ardından sempozyumda “Uçucu Yağların Geleceği Hakkında Bazı Düşünceler” adlı bildirisini de sundu. Uluslararası Uçucu Yağlar Sempozyumu her yıl bir Avrupa kentinde düzenleniyor. 51. ISEO, 12-14 Kasım 2021’de Kuzey Kıbrıs’ta online olarak düzenlenmişti.

Farmakognozi alanında ilk akla gelen isimlerden olan ve bilim dünyasında, doğal ürünler, tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağlar konusunda yaptığı çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Başer, meslek hayatı boyunca pek çok kurumdan aldığı ödüllere, ‘ISEO Onur Madalyası’nı da eklemiş oldu. TUBİTAK Bilim Ödülü, IFEAT Üstün Hizmet Madalyası, ISHS Madalyası, Altın Havan Üstün Hizmet Ödülü, Türk Eczacıları Birliği Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün de aralarında bulunduğu prestijli ödüllerin de sahibi olan Prof. Dr. Başer’in “Uçucu Yağlar El Kitabı: Bilim, Teknoloji ve Uygulamalar” kitabı da ABD’de “Yılın Kitabı” seçilerek, Mükemmeliyet Ödülü’ne layık görülmüştü.

17. OPTIMA Kongresinin de açılış konuşmasını yaptı

İtalya Milazzo’da yapılan 53. Uluslararası Uçucu Yağlar Sempozyumu’nun ardından İtalya’nın Sicilya adasındaki Palermo ve Erice kentlerinde Akdeniz Bölgesi Bitki Taksonomistleri Birliği (Organization for the Phyto-Taxonomic Investigation of the Mediterranean Area - OPTIMA) tarafından düzenlenen 17. OPTIMA Kongresine de katılan Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, burada da “Uçucu Yağların Bilimi, Teknolojisi ve Kullanımları: Dün ve Bugün” adlı kongre açış konuşmasını yaptı. OPTIMA’nın Bilim Komitesi ve Uluslararası İcra Komitesi üyesi de olan Prof. Dr. Başer’in teklifi üzerine 18. OPTIMA Kongresi’nin 2026’da Kapadokya’da, düzenlenmesi de oy birliği ile kabul edildi.

Prof. Dr. İrfan Suat Günsel: “Bilim dünyasına ve Yakın Doğu Üniversitesi’ne kattığı değerin önemli göstergelerinden biri olan bu anlamlı ödül için Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer hocamızı tebrik ediyorum.”

Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer’in, imza attığı yayınlar, kaleme aldığı kitaplar ve yetiştirdiği öğrencilerle ülke ve dünya bilimine büyük katkılarda bulunduğunu vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Üniversitemizin en seçkin akademisyenlerinden biri olan Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer’e dünya bilimine yaptığı katkılar nedeniyle, İtalya’da Onur Madalyası takdim edilmesinden büyük bir mutluluk duyduk” ifadelerini kullandı.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin bilimsel üretime verdiği öneme ve araştırmalarında bilim insanlarına  verdiği desteğe değinen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Bilim dünyasına ve Yakın Doğu Üniversitesi’ne kattığı değerin önemli göstergelerinden biri olan bu anlamlı ödül için Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer hocamızı tebrik ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can Başer kimdir?

Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı ve Yakın Doğu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, kariyeri boyunca geliştirdiği ve yürüttüğü projeler ile uluslararası hakemli dergilerde 1300’ün üzerinde makale yayınladı. Kariyerine 61 kitap sığdıran Prof. Dr. Başer’in kitaplarının bir çoğu İngiltere, Japonya ve ABD’de de basıldı. Pek çok uluslararası bilimsel derginin editörü veya editörler kurulu üyesi olan Prof. Dr. Başer yönetiminde 19 yüksek lisans ve 10 doktora tezi tamamlandı. H-indeksi 87 olan Prof. Dr. Başer’in yayınlarına 38,772 kez atıf yapıldı. Son uluslararası indekslere göre, Prof. Dr. Başer, tüm Kıbrıs’ta altıncı, KKTC ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde ise birinci sırada bulunuyor.  Prof. Dr. Başer, kısa süre önce, Prof. Dr. Neşe Kırımer ile birlikte, yarım asır sonra bu alanda yazılan ilk kitap olan “Farmakognozi ve Fitoterapi” ile de eczacılık mesleğine önemli bir katkı yaptı.

Editör: Erdal ŞAHAN