İş dünyası temsilcileri değerlendirmelerinde şu görüşlere yer verdi:

Erdinç Acar

ARSİYAD YKB

Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni orta vadeli planıyla ilgili yaptığı açıklamasında 2024 yılı için enflasyonu 41,50 olarak revize etti. Önceki OVP’de bu oran yüzde 33’tü. 2024 büyüme oranı hedefi ise yüzde 4’ten 3,5’e çekildi. Büyüme oranı hedefi 2025 için yüzde 4,5, 2027 için yüzde 5 olarak hedeflendi. Önceki OVP ile yeni yayınlanan OVP Bize şunu işaret ediyor. Gelecek dönemde kurun, enflasyonun üç beş puan altında tutulacağını tahmin ediyorum. Büyüme tahminlerinde sapmalar olursa, imalat sanayinde daha fazla yavaşlamayı görebiliriz. Bu durum da işsizliğe yol açacaktır.

Fatih Şakir

BALKANTÜRKSİAD YKB

2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı’nı (OVP), başta güvenin yeniden tesis edilmesi olmak üzere, ülkemizin ekonomik açıdan geleceği hakkında olumlu sinyaller vermesi, gelişme ve kalkınmaya olumlu katkı sağlayacak olması yönüyle önemli buluyoruz. Programın büyüme, istihdam, enflasyon, cari denge, yeşil ve dijital dönüşüm hedeflerine olumlu katkı sağlayacağını söyleyebilirim. Belirlenen adımlar sayesinde makroekonomik dengenin yeniden tesis edileceği inancındayız.

Servet Yılmaz

BEKSİAD YKB

Orta Vadeli Program (OVP), gelecek 3 yıla ilişkin uygulanacak ekonomi politikalarının yol haritasını oluşturması bakımından önemli hedefleri kapsamaktadır. OVP aynı zamanda fiyat istikrarının sağlanmasının önümüzdeki dönemde de önceliğimiz olması gerektiği noktasında ciddi işaretler sunmuştur. Başta üretim, yatırım ve istihdam olmak üzere, reel sektörün birçok kararına doğrudan tesir edecek olan OVP, makroekonomik ve finansal istikrarın kalıcı hale getirilmesi, kamu mali reformlarının hayata geçirilmesi, iş gücü piyasasının etkinleştirilmesi, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine devam edilmesi ile yapısal reformların olabildiğince hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi hedeflemektedir.

Recep Öztürk

BUDSİAD YKB

Açıklanan 2025-2027 dönemlerini içeren Orta Vadeli Program’ın uygulanacağına inanıyor ve olumlu olacağını düşünüyorum. Özellikle enflasyonun kontrol altına alınması için sıkı para politikalarının da uygulanması gerekliliğini düşünüyorum. Ekonomik kalkınmayı destekleyecek yapısal reformlar yapılması ihtiyaç değil zorunluluktur. Piyasada esnekliği artırmak, genç işsizlik oranının düşürülmesi için teşvikler ve mesleki eğitimin düzenlenmesi ve artırılması gerekmektedir. Ortaya konulan hedeflerin gerçekleşmesi için üzerimize düşenleri yerine getirmeliyiz.

Şeyda Şençayır

Food Point 39 Ülkeden 250’yi Aşkın Yabancı Alıcıyı Ağırladı Food Point 39 Ülkeden 250’yi Aşkın Yabancı Alıcıyı Ağırladı

BUİKAD YKB

Türkiye son yıllarda yüksek enflasyonla mücadele ediyor. OVP'de yer alan enflasyon hedefleri bu bağlamda büyük önem taşıyor. Ancak enflasyonun kontrol altına alınması için sıkı para politikalarının da uygulanması gerekliliğini düşünüyorum. Bununla birlikte, kamu harcamalarının azaltılması gerekir. Ekonomik kalkınmayı destekleyecek yapısal reformlar yapılması zorunluluktur. Özellikle işgücü piyasasında esnekliği artırmak, genç işsizlik oranının düşürülmesi için teşvikler ve mesleki eğitim programları gibi araçlar getirilmesi düşünülmelidir. Sonuç olarak, Türkiye ekonomik istikrara kavuşmalıdır.

Mustafa Gümüş

BUMİAD YKB

Ülkemizin geleceği için çalışan, üreten, istihdama ve ekonomiye katkı sağlayan biz iş insanlarının önceliği daha sağlam adımlarla yürüyebilmemiz için finansal istikrarla birlikte öngörülebilirliğin artması ve her kesimden insanımızın beklentisi olduğu gibi enflasyonun tek hanelere düşürülebilmesidir. Orta Vadeli Program, hepimize önemli bir güç kaynağı ve yol gösterici olacaktır. Her koşulda ülkesi için çalışan biz iş insanları yeni dönemde de hedefler doğrultusunda üzerimize düşen görevi azim ve istikrarla sürdürmeye devam edeceğiz.

Tolga Papatya

GESİAD YKB

Önümüzdeki üç yılı kapsayan Orta Vadeli Programda (OVP) ortaya konulan hedef ve politikaların kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılması her şeyden önce güven açısından çok önemli. Açıklanan programda, para, maliye ve gelirler politikaları arasındaki güçlü eşgüdümün sağlanacağına vurgu yapılmasını kıymetli buluyoruz. Programı, öngörülebilirlik ve sürdürülebilir büyüme başta olmak üzere enflasyonla mücadele için de önemli bir yol haritası olarak görüyoruz.

Şeref Demir

İMSİAD YKB

İnşaat ve gayrimenkul sektörüne olan yatırımların devam edeceği öngörülüyor. Bu, sektördeki büyümeyi destekleyebilir, ancak mevcut ekonomik koşullar, özellikle faiz oranları ve maliyet artışları, yatırım isteğini olumsuz etkileyebilir. Enflasyonla mücadele hedefi, fiyat istikrarını sağlamak adına önemli, ancak bu mücadelenin, inşaat maliyetleri üzerindeki baskıyı artırma potansiyeli de var. Program, döviz rezervlerini artırma amacını taşıyor. İthalatın kontrol altında tutulması ve yerli üretimin teşvik edilmesi, inşaat malzemeleri sektöründe yerel üretimin artışını destekleyebilir. Bu durum, maliyetleri düşürme açısından faydalı olabilir, ancak tedarik zincirinde yaşanabilecek aksaklıklar göz önünde bulundurulmalı.

Yalçın Toy

Kayapa OSB YKB

Finansal istikrar, öngörülebilirliğin artması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, sürdürülebilir büyüme ve yapısal reformlar gibi konular iş dünyası olarak önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program, bu konulara ilişkin önemli bir yol haritası sunmaktadır.

İş dünyası olarak her zaman olduğu bugün de elimizden geleni yapmaya devam ederek, ortaya konulan hedeflerin gerçekleşmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz.

Osman Akın

MARSİFED YKB

İş dünyası olarak bugüne kadar finansal istikrarın sağlanması, yatırım ve büyüme ortamlarının geliştirilmesine yönelik tüm programlara olumlu olarak baktık ve destekledik. Açıklanan 2025-2027 dönemlerini içeren Orta Vadeli Programı da olumlu olarak karşılıyoruz. Bununla birlikte iş dünyası olarak beklentimiz, kamunun üzerine düşen tasarruf tedbirlerini titizlikle uygulamasıdır. Kamu kendini disipline ettiği sürece vergi mükellefi olan iş dünyasının yükü daha hafifleyecektir. Zira işletmelerin daha fazla vergiyi kaldıracak imkânı kalmamıştır.

Erol Gülmez

NOSAB YKB

2025-2027 Orta Vadeli Plan’da, enflasyonun 2027 yılına kadar %7’ye düşürülmesi, büyümenin %5'e ulaşması ve işsizlik oranının %8,8'e gerilemesi hedefleniyor. Ayrıca, ihracatın 319,6 milyar dolara çıkarılması ve ithalatın 417,5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Ekonominin sürdürülebilir büyümesi ve plan hedeflerine ulaşılması için, sanayicinin üretim süreçlerini destekleyen, finansal kaynaklara erişimi kolaylaştıran ve maliyet baskılarını hafifleten düzenlemelere öncelik verilmesi kritik olacaktır. Dolayısıyla, Orta Vadeli Plan’da öngörülen büyüme ve istikrar hedeflerinin gerçekleşebilmesi için, sanayicilerimizin karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik kapsamlı önlemler alınması gerekiyor.

Yavuz Kazangil

TOSYÖV YKB

Finansal istikrarın sağlanması, yatırımın artması ve büyümenin geliştirilmesine yönelik tüm programlara olumlu bakarak gereken desteği verdik.. Açıklanan 2025-2027 dönemlerini içeren Orta Vadeli Programı’nın da olumlu olacağını düşünüyoruz.

Beklentimiz kamunun üzerine düşen tasarruf tedbirlerini titizlikle ve hızlı bir şekilde uygulamasıdır. Kamu tasarrufu görünür hale geldiği zaman vergi mükellefi olan iş dünyasının yükü de hafifleyecektir. Ortaya konulan hedeflerin gerçekleşmesi için üzerimize düşenleri toplumun tüm kesimleri olarak yerine getirmeliyiz.

Halil Coşkun

UTİYAP YKB

Önümüzdeki üç yılı 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP), başta güvenin yeniden tesis edilmesi olmak üzere, ülkemizin ekonomik açıdan geleceği hakkında olumlu sinyaller vermesi, gelişme ve kalkınmaya olumlu katkı sağlayacak olması yönüyle önemli buluyoruz. Gerçekleştirilmesi düşünülen programla büyüme, istihdam, enflasyon ve cari denge hedeflerine olumlu katkı sunulacağını düşünüyorum. Devletimiz tarafından belirlenen adımlar

sayesinde makroekonomik dengenin yeniden düzenleneceğine ve sağlam temeller üzerine tesis edileceğine inancımız tam.

Editör: Erdal ŞAHAN