İsrail Pazar günü, Filistinlilerin zaten kötü olan insani koşulları daha da kötüleştirecek bir hamleyle Gazze'ye gıda ve diğer malzemelerin girişini durduracağını açıkladı.

Refah'tan yerinden edilmiş bir Filistinli olan Yahya Al-Sharif, "Geçişlerin kapatılması, durumu şimdikinden daha kötü hale getirecek. Geçişler açıkken durumumuz iyi değil, peki geçişler kapatılırsa ne olacak? İşler daha da kötüleşecek. Zaten ülkenin genelinde iyi olan hiçbir şey yok," ifadelerini kullandı.

Yaşadıkları Refah'tan yerinden edilmiş Muhammed Ebu Şalhoub ise, "Bu bir soykırım kararıdır. Dünyadaki insan hakları örgütleri durmuş bize bakıyor," diye konuştu.

Ateşkesin ilk aşamasında, aylardır artan açlığın ardından insani yardımlarda bir artış görüldü.

Birleşmiş Milletler ve diğer yardım grupları İsrail'in daha fazla yardımı durdurma kararını eleştirirken, insani ihtiyaçların boyutu göz önüne alındığında sağlanan yardımın zaten yeterli olmadığı uyarısını yaptı.

BM insani yardım şefi Tom Fletcher, İsrail'in kararını "endişe verici" olarak nitelendirerek uluslararası insani hukukun yardım erişimine izin verilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Hamas, İsrail'i ateşkesin bir sonraki aşamasını raydan çıkarmaya çalışmakla suçladı ve İsrail'in yardımı kesme kararını ocak ayında yürürlüğe giren ateşkese karşı "bir savaş suçu ve bariz bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Ara bulucular Mısır ve Katar da İsrail'i açlığı bir silah olarak kullanarak ateşkes anlaşmasını ve uluslararası insani hukuku ihlal etmekle suçladı.

Üç bölümden oluşan ateşkesin ilk aşaması pazar günü sona ererken, ateşkesin daha karmaşık olan ikinci aşamasına ilişkin görüşmelerin bundan sonra başlaması planlanıyor.

''Ticaret Savaşları Ekonomiye Darbe Vuracak'' ''Ticaret Savaşları Ekonomiye Darbe Vuracak''

İsrail, Hamas'ın ateşkesin nisan ortasına kadar geçici olarak uzatılmasını kabul etmemesine bir yanıt olarak yardım tedariğini kesme kararı alındığını öne sürdü.

İsrail hükümeti bu önerinin ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu temsilcisi Steve Witkoff tarafından ortaya atıldığını açıkladı, ancak Witkoff bu öneri ya da İsrail'in yardımları durdurma kararı hakkında kamuoyu önünde yorum yapmadı.

Bu sürenin sonunda müzakerelerin çıkmaza girmesi halinde İsrail savaşa geri dönme hakkını saklı tutacaktı.

Öneriye göre Hamas halen elinde tuttuğu 59 İsrailli rehinenin yarısını ilk gün, geri kalanını ise kalıcı bir ateşkes için anlaşmaya varıldığında serbest bırakacak.

Hamas, ateşkesin daha karmaşık olan ikinci aşamasını başlatacak görüşmelerin derhal başlaması gerektiğinde ısrar ediyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıyla tetiklenen savaş, Gazze'nin 2 milyonu aşkın nüfusunun büyük bölümünü uluslararası yardıma muhtaç hale getirdi.

Ateşkesin başladığı 19 Ocak'tan bu yana, günde yaklaşık 600 yardım kamyonu Gazze'ye giriş yaptı.