“Kanatlı Eti ve Yumurta Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar” konulu sunumu ülkemizin önde gelen uzmanlarından olan Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Prof. Dr. Ahmet Ergün gerçekleştirdi. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen çalıştay açılışına Manisa Valisi Enver Ünlü, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker katıldı. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açılışı yapılan çalıştayda, Keskinoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Önder Matlı’ya katılım ve katkılarından dolayı plaket de takdim edildi.

Açılış konuşmasını yapan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Manisa ilimizde 1.000'e yakın işletme ve 2.000'e yakın kümes ile 50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesi bulunuyor. İlimiz etlik piliç ve hindi üretiminde 1. sırada, yumurta üretiminde 2. sırada yer alıyor. Manisa kanatlı sektörünün gücünü göstermek için uluslararası alanda yapılacak çalışmanın ilk adımını atmak istedik.” dedi. Manisa’nın kanatlı üretiminde önemli bir üs olacağını, kanatlının başkenti olmak için var güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.

BTSO yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'yı Fuarcılıkta Zirveye Taşıyor BTSO yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'yı Fuarcılıkta Zirveye Taşıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker ise tavuk etinin faydalarından, kanatlı sektörü firmalarının Manisa’da istihdama sağladığı katkılardan ve ihracattaki önemli payından bahsetti.

Keskinoğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Önder Matlı, çalıştay sponsorluğu ile ilgili sektörün gelişmesine katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek; “Kanatlı sektörü, damızlık tarafında yurt dışına bağlı. Yerli damızlık üretimiyle ilgili çalışmalarla, bu alandaki milli bağımsızlığımızı kazanmalıyız.” dedi. Bu kapsamda çalıştayda görüşülen konular da yerli damızlık çalışmalarına öncülük edecektir.” dedi

Çalıştayda 8 ayrı çalışma masası oluşturuldu. Sektör paydaşlarının bir araya geldiği çalıştayda; “Kanatlı Eti Üretim Masası, Kanatlı Sağlığı Masası, Yumurta Üretim Masası, Yem Masası, Damızlıklar ve Kuluçkahane Masası, Ticaret Masası, Altyapı ve Yatırımlar Masası, Kanatlı Ürünleri Masası” oluşturularak kanatlı sektörü ve sektörle ilgili yeni gelişmeler değerlendirildi. Konusunda uzman moderatörler başkanlığında kanatlı sektörünün tüm detayları bu masalarda irdelenerek, bakanlık tarafından paylaşılacak raporlar için çalışmalar kayıt altına alındı.

Keskinoğlu Tavukçuluk

1963 yılında yumurta üretimiyle küçük bir tavuk çiftliğinde faaliyetlerine başlayan Keskinoğlu, bugün Manisa Akhisar’daki tesislerinde piliç eti, sofralık yumurta, pastörize yumurta, viyol ve ileri işlenmiş ürünleriyle dünyanın dört bir yanına “en lezzetli duygu”yu ulaştırıyor. Türkiye’nin ilk ve tek tam entegre

tavukçuluk kuruluşu olan Keskinoğlu, 3 bölge müdürlüğü ve yaygın bayilik sistemiyle ürünlerini tüketicisiyle buluşturuyor.

2023 yılında Matlı Şirketler Grubu’na katılarak gücüne güç katan Keskinoğlu, yumurta ve piliç eti üretimiyle birlikte yem ve süt sektöründeki faaliyetleriyle de protein zincirinin diğer halkalarında yer alan büyük bir grubun parçası olarak varlığını sürdürüyor. Türkiye’nin lider yem üreticisi, en büyük yumurta üreticisi ve ilk beş süt üreticisinden biri konumunda olan Matlı Şirketler Grubu, 60 yıla yakın bir süredir tarım ve hayvancılık alanında üretim faaliyetlerine devam ediyor. 9 sektörde 27 şirketi, 11 markası, 2 Ar-Ge Merkezi, 10 binden fazla tedarikçisi, 5 bin çalışanı ile 81 ilde 1.000’e yakın bayisiyle ülkemizin 7 bölgesinde devam ediyor.

Editör: Erdal ŞAHAN