Yeşil Çevre'den Ortaklarına İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli Yeşil Çevre'den Ortaklarına İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli

Nilüfer Belediyesi, tarihi ve doğal güzelliklere sahip Misi’ye Fotoğraf ve Edebiyat müzelerinin ardından yeni bir müze daha kazandırılmasına destek verdi.  Nilüfer Belediyesi, daha önce restore ettirdiği Gümüştepe Mahallesi’ndeki (Misi) 3 katlı tarihi binayı 10 yıllığına Bursa UNESCO Derneği’ne tahsis etti.  Yapılan çalışmalar sonrası tarihi yapı, Türkiye’de Ankara Altındağ’daki müzeden sonra sonra en kapsamlı 2. Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi olarak törenle açıldı.

Bursa Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin açılışına ilgi büyük oldu. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Mersin, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, İYİ Parti eski Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ve Bursa Büyükşehir Belediye eski Başkanı Recep Altepe ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi’nin Misi’ye kazandırdığı tarihi ve kültürel hizmetlere değindi. Yapılan çalışmalarla bölgenin yeni bir kimlik kazanmasının yanı sıra kültürel dokusunun da yaşatıldığını kaydeden Başkan Erdem, “Restore ettiğimiz binalara da sanatsal kimlikler kazandırıyoruz. Misi Yazıevi, Misi Sanatevi, İpekevi ve Çocuk Kütüphanesi gibi mekanların yanısıra; Edebiyat müzesi ve Fotoğraf müzemiz de buraya kimlik kazandıran mekanlarımız oldu. Restore ettiğimiz tarihi yapılardan biri daha, bugün Bursa UNESCO Derneği’nin katkılarıyla “sanat köyü” Misi’ye çok yakışacak bir kimlik kazandı. Bu müze Türkiye’de Ankara Altındağ’dan sonra en kapsamlı 2. Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi oldu. Bursa’da ilk kez böyle bir müze kuruluyor. Ben Bursa’nın kültürel kimliğine katkı yapacak bu müzenin Misi’ye kazandırılmasında emeği olan herkese ama öncelikle tabi ki Bursa UNESCO Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Bu arada Misi sanat köyü olma yolunda ilerlerken Nilüfer de müzeler kenti olma yolunda diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan da projenin Bursa’ya kazandırılmasında Başkan Turgay Erdem ve Nilüfer Belediyesi’nin büyük emekleri olduğunu ifade etti. Somut olmayan kültürel mirasın bir anlamda insanlığın kuşaktan kuşağa aktardığı, ortak bellek olduğunu ifade eden Özaslan, “Kültür, bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği tüm somut ve somut olmayan değerlerdir. Bu değerler, nesilden nesile aktarılarak birikir. Ortaya çıkan değerler yöresel kültürü, bölgesel kültürü ve nihayetinde ulusal kültürü oluşturur.

Söz konusu kültürel birikimin korunması, tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan en önemli kurumlardan biri de müzelerdir. Böylelikle müzelerin toplumu ortak bir paydaya toplayan ve kültürel birlikteliği sağlayan mekânlar olma yönü ortaya çıkmaktadır” dedi.

Müzenin,  somut olmayan kültürel mirasın beş ana alanını da kapsadığını belirten Özaslan,  müzede aynı zamanda, canlı performanslar, atölye çalışmaları, eğitim programları ve uygulamalı örnekler kullanarak somut olmayan kültürel mirasın canlı bir şekilde yaşatılması amaçladıklarını söyledi. Özaslan, “Müzemizde planlanan uygulama alanlarında, gösteri, el sanatları atölyeleri, muhabbet, gelin, sünnet, masal, oyun odaları, oluşturuldu. Ayrıca müzenin bahçesinde halk takvimi, halk mutfağı, halk hekimliği ile ilgili uygulamaların anlatıldığı, geleneksel kutlamaların ve geleneksel çocuk oyunlarının katılımlı bir şekilde gerçekleştiği bölümler bulunuyor. Müzemiz ayrıca projeler ile okulların eğitim çalışmalarına da ev sahipliği yaparak öğrenci gruplarıyla da iç içe olacak” dedi.

Açılış töreninde Bursa Gezek Derneği verdiği mini bir konser ve yöresel oyunlarla katılanlarla renkli anlar yaşattı.

Editör: Erdal ŞAHAN