Gezegenlerin gökyüzündeki konumu, Güneş çevresindeki yörüngelerine bağlı olarak sürekli değişir. Bazen birkaç gezegen, bazen de tümü sabah veya akşam gökyüzünde görülebilir. Bu sırada iki ya da daha fazla gezegen çok yakın konumda olabilir veya neredeyse eşit aralıkta dizilmiş gibi görünebilirler. Bu olayların gezegenimize bir etkisi ya da bilimsel olarak bir önemi olmasa da, amatör gözlemciler bu olayları gözlemekten keyif alırlar.

GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi olarak, izlenmeye değer bu tür olayları her ayın başında ve bazen olay gününde sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla duyurmaktayız. Ancak “Gezegen Geçit Töreni” ve benzeri şekilde yapılan abartılı haberlerin gerçeği yansıtmadığını gördüğümüzde, bu durumun gökyüzüne ilgi duyan vatandaşlarımız için hayal kırıklığı yarattığını gözlemliyoruz. Bu nedenle GUHEM olarak bu açıklamayı yapmayı gerekli gördük.

3 Haziran’da Ne Olacak!!

3 Haziran’da gezegenlerin tümü sabah gökyüzünde yer alacak, ancak yalnızca iki gezegen, Mars ve Satürn, gözlem için uygun konumda olacak. Deneyimli gözlemciler, koşullar uygun olursa çok kısa süreliğine Merkür ve Jüpiter’i de görebilecekler. 3 Haziran’da ufuktan yükseklik sırasına göre hangi gezegen nasıl görünecek, ayrıntılar aşağıda verilmiştir:

Venüs: Güneş’e çok yakın konumda ve onunla birlikte doğacak, bu nedenle gözlenemeyecek. (Venüs, önümüzdeki aylarda akşam gökyüzünde yer alacak.)

Jüpiter ve Merkür: Gündoğumundan yaklaşık yarım saat önce doğacak, bu sırada hava aydınlanmış olacağından gezegenleri seçmek zor olacak.

Uranüs: Normalde bir dürbünle görülebilir, ancak gezegen doğduğunda hava aydınlanmaya başlamış olacağından gezegeni gökyüzünde dürbünle bile bulmak zor olacak.

Mars: Sabaha karşı 03:00 civarında doğacak ve sabah hava aydınlanırken doğu ufku üzerinde yer alacak. Ay, gezegenin hemen solunda yer aldığından gezegeni gökyüzünde bulmak ve turuncu rengi sayesinde tanımak kolay.

Neptün: Mars ile Satürn arasında, Satürn’e daha yakın konumda yer alacak. Neptün’ü görmek için bir dürbün veya teleskop şarttır. Gezegeni gökyüzünde bulabilmek içinse deneyimli bir gözlemci olmak gerekir.

Satürn: Saat 01:45 gibi doğacak ve sabah hava aydınlanmaya başladığında güneydoğu ufku üzerinde iyice yükselmiş olacak. Bölgedeki en parlak gökcismi olduğundan gezegeni tanımak kolay.

3 Haziran sabahı hava aydınlanmadan önce doğuya bakan gözlemciler Ay’ı, onun hemen yanındaki Mars’ı ve güneydoğuda yükselmiş olan Satürn’ü görebilecek. İlerleyen günlerde Jüpiter de ufkun üzerinde yükselecek ve bu iki gezegene katılacak.

Editör: Erdal ŞAHAN