Katar Savunma Bakanlığı’nın silahlı insansız sualtı araçları (İSAA) ile silahlı insansız suüstü araçları (SİDA) kapsayan projeleri yeniden canlandırarak deniz yeteneklerini güçlendirme kararı aldı.

MilDefin.com’un savunma kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Katarlı Barzan Holdings, bu hedefi gerçekleştirmek için Türk firmalarıyla iş birliği başlattı.

Türk kalitesi algısı

Katar heyeti, ülkenin savunma fuarı DIMDEX 2022’de Aselsan Sefine MİR’i uzun süre yakından incelemişti. Katar’ı bu karar iten diğer bir etmenin ise MİR’in geçenlerde Klas Kuruluşları Uluslararası Birliği’ne üyeliğini tamamlayan Türk Loydu tarafından klaslanması olduğu belirtiliyor. Son zamanlarda özellikle milli projelerdeki performansı ile dikkat çeken Türk Lyodu, uluslar arası sektörlerde “Türk kalitesi” olarak tanımlanıyor.

Üs ve liman koruması

Kritik üs ve limanların korunması, keşif, gözetleme, karakol amaçlı kullanılabilecek MİR, üzerinde bulunan sonarlarla denizaltı savunma harbi (DSH) kapsamında denizaltılara karşı hafif torpido ve DSH roketleriyle hücum gerçekleştirebilecek. SİHA ve  İHA ve İSAA’larla haberleşerek çalışabilecek şekilde tasarlanan MİR’ler deniz kuvvetlerinin operasyonel yükünü de hafifletecek. Otonom seyrüsefer kabiliyeti seviyesi olarak her MİR böylece engelden sakınma, seyir radarı ve elektro-optik kameralar vasıtasıyla çevreden aldığı görüntüleri işleyerek kendi başına güvenli bir şekilde seyir icra edebiliyor.

Burada Aselsan ve Sefine’nin MİR’i hayata geçirirken SEFT Ship Design, ARMELSAN ve ROKETSAN ile de işbirliği yapması araçları silah ve navigasyon alanında son teknolojiye taşıyor. MİR SİDA’nın öz savunması ASELSAN ürünü 12.7mm STAMP-2L Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ile sağlanırken, denizaltı hedeflere karşı ise ASELSAN’ın torpido lançeri kullanılarak ORKA hafif torpidosu ateşleniyor.

Katar Türk şirketlere abone oldu

Katar Donanması’nda halen Türk yapımı çeşitli sınıflarda hücumbotlar ve eğitim gemileri bulunuyor. Yonca-Onuk tarafından Çok Amaçlı Taktik Platformlar (MRTP) Katar filosunda merkezi bir rol oynuyor. Bu seri, MRTP 34, MRTP 24/U, MRTP 20 ve MRTP 16 sınıflarındaki hızlı hücumbotları içeriyor. 2013 yılında MRTP 34, 2018 yılında MRTP 24/U ve MRTP 20 ve 2012 yılında MRTP 16 ile farklı yıllarda hizmete giren bu hücumbotlar devriye, müdahale ve özel operasyonlar gibi çeşitli rolleri üstleniyorlar. Bu hücumbotlarda Aselsan’ın 30 mm ve 12,7 mm toplarının yanısıra Roketsan UMTAS füzeleri de yer alıyor.

Yine Anadolu Tersanesi tarafından Katar Donanması için Al Doha (QTS 91) ve Al Shamal (QTS 92) adını taşıyan 90’ar metrelik iki eğitim gemisi de şu an aktif olarak kullanılıyor.

Aselsan Sefine MİR’in özellikleri

Genel özellikler

* Dinamik Konumlandırma Sistemi
* KARETTA Anti-Jam GNSS Sistemi
* Aktif Stabilizasyon Sistemi
* Yardımcı Güç Ünitesi
* Seyir Radarı, AIS
* Engel Sakınma Sonarı
* ANS510-D Ataletsel Navigasyon Sistemi

Haberleşme

* Geniş Bant Uydu Haberleşme Sistemi
* Dar Bant Uydu Haberleşme Sistemi
* RF Haberleşme Sistemi
* 4G / LTE Haberleşme Sistemi

Otonomi Özellikleri

* Otonom Görev Planlama ve Görev Dağıtımı
* Sensör Füzyonu
* Sabit ve Hareketli Engel Algılama ve Dinamik Yol Planlama
* Gece /Gündüz Otonom Harekât Kabiliyeti
* Diğer İnsansız Unsurlarla Ortak Operasyon ve Hibrit Sürü

Görevi İcrası

* GNSS ve Haberleşme Kesintisinde Otonom Harekât
Kabiliyeti

Teknik Özellikler

* En : 3,85 m
* Boy : 15 m
* Ağırlık : 21 ton
* En Yüksek Hız : ≥ 35 kts
* Çalışma Süresi : 72 saat
* Tahrik Sistemi : 2 Adet Dizel
* Faydalı Yük Kapasite : ≥ 4 ton

Faydalı Yükler

* KIRLANGIÇ EO/IR Görüntüleme Sistemi
* STAMP-2L Silah Kulesi
* DSH Sonarı
* Daldırma Sonarı
* Dalgıç Tespit Sonarı
* Hafif Torpido
* DSH Roketi
* Sonobuoy Sistemi

Kontrol İstasyonu

* Seyir ve Görev Planlama/Yürütme
* Faydalı Yük ve Alt Sistemlerin Kontrolü
* Veri Sergileme
* Canlı Görüntü/Veri Aktarımı
* Taşınabilir Konteyner

Operasyon Kabiliyetleri

* Limandan veya Lojistik Destek Gemileri, Amfibi Gemiler Üzerinden Görev Bölgesine İntikal
* Otonom veya Uzaktan Kontrol
* Diğer Harekât Unsurları ile Birlikte Operasyon
* Savaş Yönetim Sistemleri ile Entegre Görev İcrası

Editör: Erdal ŞAHAN