Askeri Öğrenciler İçin Yeni Yönetmelik Yayımlandı Askeri Öğrenciler İçin Yeni Yönetmelik Yayımlandı

Görür, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Güvenli Bir Gelecek İçin Deprem Dirençli Kentler' programında konuştu ve Kayseri'yi tehdit eden fay sistemlerine dikkat çekti.

Kayseri İçin 7 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı

Prof. Dr. Görür, Ecemiş fayının eninde sonunda büyük bir deprem üreteceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Bu fay eninde sonunda bir deprem üretecek. Boyu, posu ve özelliği itibarıyla 7'nin üzerinde bir deprem üretir."

Ancak depremin zamanının önceden bilinmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Görür, fayların deprem üretme periyodunun çevresindeki levha hareketlerine bağlı olduğunu açıkladı:

"Ne zaman olursa benim insanım önemli. Kayseri bir fay düzleminin, sisteminin üzerinde oturuyor. Demek ki Kayseri bir deprem kenti. Ne zaman bir deprem olur? Allah bilir. Ne zaman fayların deprem üreteceğini, fayın tekerrür periyodu belirler. Eğer fayın kenarındaki plakalar hızlı hareket ediyorsa, o fay hızlı bir şekilde enerji ve stres biriktirir ve kısa sürede deprem oluşturur."

Yüksek Katlı Binalara ve Zemin Riskine Dikkat Çekti

Prof. Dr. Görür, Kayseri’nin sadece bir fay hattı üzerinde olmadığını, aynı zamanda çürük bir zemine sahip olduğunu ifade ederek yüksek katlı binaların oluşturduğu riske vurgu yaptı:

"Kayseri fayın kucağında oturmuyor, olabilecek en çürük zeminde oturuyor. Siz bunu düşünmeden yüksek katlı binalar yapıyorsunuz. Kayseri faylı bir bölge, zemini çürük bir bölge. Sen öyle deprem dirençli bir Kayseri yapacaksın ki bilime ve teknolojiye göre, oradan aldığın verilere göre yapman lazım."

Deprem Riskine Karşı Bilimsel Önlemler Şart!

Görür’ün açıklamaları, Kayseri’de depreme karşı alınması gereken önlemleri bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, bilim ve teknolojinin rehberliğinde deprem dirençli kentleşme politikalarının uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Kayseri ve çevresi için deprem bilinci oluşturulması ve önleyici tedbirlerin alınması hayati önem taşıyor!