Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın bakanlığın 2024 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptığı komisyon toplantısında AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da görüşlerini açıkladı.

AK Parti’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla bir model ortaya koyduğunu söyleyen Vekil Kılıç, “Bu modelin 3 ana başlığı bulunmaktadır. Birincisi, birinci basamak sağlık hizmetlerini yeniden düzenleyerek dünyanın gittiği yere gittik ve aile hekimliği sistemine geçtik. İkincisi, ikinci basamak sağlık hizmetlerinde eş güdümü sağlayarak tüm hastaneleri Sağlık Bakanlığımızın çatısı altında topladık. Üçüncüsü, sağlığın hizmet sunumu ile finansmanını birbirinden ayırdık, sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık” diye konuştu.

Kılıç, yapılan devrim niteliğindeki uygulamalarla da çok önemli gelişmeler kaydedildiğini, öncelikle sağlık göstergelerinde önemli iyileşmeler olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda bebek ve anne ölüm hızının 5 kat azaldığını, hastanelerin modernize edildiğini, hastane yaş ortalamasının 50'den 10'a indirildiğini dile getiren Ahmet Kılıç, “Ayrıca, şehir hastanelerini kurduk. Sağlık çalışanları sayımızı 300 binden 1 milyon 350 binlere çıkardık. Sağlık insan kaynağımızı ülke genelinde adil ve dengeli bir şekilde dağıttık. Bütün bunların sonunda sağlıkta memnuniyet oranımızı önemli ölçüde artırdık. Vatandaşımızı ve ülke kaynaklarını finansal açıdan koruyarak sağlıkta erişim oranını kat kat artırdık. Yani sağlıkta önemli bir başarı hikâyesi yazdık, bu başarı hikâyesinin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Sayın Bakanımız Dr. Fahrettin Koca ve tüm sağlık bakanlarımıza ve tüm sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

“BAŞARIMIZI MİLLETİMİZ TAKDİR EDİYOR”

Kılıç, sağlıktaki başarıların muhalefet tarafından kabul edilmese de millet tarafından takdir edildiğini belirtti.

Covid sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen AK Partili Ahmet Kılıç, şöyle konuştu :

“Türkiye zorlu Covid günlerinde devlet millet el ele büyük bir mücadele vermiştir. Elbette pandemi sürecinde de görülmüştür ki sağlık altyapımız ve yetişmiş insan kaynağımız Covid'le mücadelemizde en büyük silahımız olmuştur. Bu süreçte yerli ve millî solunum cihazıyla birlikte Covid aşısını ortaya çıkartan bir ülke olarak dünyadan pozitif ayrıştığımızı ifade etmek durumundayız.”

AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, konuşmasında sağlıkta şiddet konusuna da değindi.

“Kutsal saydığımız bu hizmeti yaparken, amacı insanlara hizmet olan fedakâr sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet, sadece sağlıkçılara yönelik olarak değil, bütün insanlar için, hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği ve sonuna kadar mücadele edilmesi gereken bir sorundur” diyen Kılıç, yasal düzenlemelerle birlikte, geçtiğimiz günlerde sağlıkta şiddetin katalog suçlar arasına dâhil edildiğini ve caydırıcılık noktasında önemli bir adım atıldığını kaydetti.

“HEKİMLERİMİZİN VE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Yasal düzenleme kapsamında defansif tıp uygulamalarının önüne geçmek amacıyla "malpraktis yasası" olarak bilinen ve sağlık çalışanlarına hem ceza davalarında hem de tazminat davalarının rücu aşamasında âdeta bir koruma kalkanı olarak değerlendirebilecek bir yasal düzenlemenin de Meclis’te kabul edildiğini ifade eden Ahmet Kılıç, “Tabii ki buradan hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza tekrar sesleniyoruz: Sağlıkta şiddet ve malpraktis yasalarında olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de bizler iktidar olarak hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın yanında durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

  

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, SMA konusunda dünyada benzersiz bir model olan ücretsiz SMA tarama programlarının hayata geçirilip evlilik öncesi ve yeni doğan SMA tarama programının başlatıldığını, acil sağlık hizmetlerinde kara ambulanslarıyla, kar üstü ambulanslarla, ambulans helikopter ve uçaklarıyla, deniz bot ambulanslarıyla dünyanın en kapsamlı ve vatandaş odaklı hizmet sunumunun sağlandığını, kararlı bir tutumla Tütünle Mücadele Programı'nda yasal düzenleme yapıldığını, vatandaşların 7/24 ulaşabileceği, danışmanlık alabilecekleri Alo 191 Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nın hayata geçirildiğini ve sigara bırakma polikliniklerinde ücretsiz ilaç imkânı sunmaya devam edildiğini kaydetti.

BURKON, Ulusal Marka Olma Hedefi'nde Yoluna Devam  Ediyor BURKON, Ulusal Marka Olma Hedefi'nde Yoluna Devam Ediyor

   

Kılıç, konuşmasında Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya Bursa'ya yapılan hizmetlerden dolayı teşekkür etti. Bursa'nın 17 ilçesinde de devlet hastanelerinin vatandaşlara hizmet verdiğini, Bursa Şehir Hastanesi’nin Bursa'nın yüz akı projelerinden bir tanesi olduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle tamamladı :

“Sayın Bakanım, Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin yüzde 90'ı tamamlandı, inşallah müjdeyi siz vereceksiniz ve Bursalı vatandaşlarımızın hizmetine de açacağız. Bu yatırımlarımızla Bursa'mızın her alanda kalkınmasını inşallah tamamlamış olacağız. Ben tekrardan sağlık camiamıza 2024 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Editör: Erdal ŞAHAN