Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilişinin 75. yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

Yeşiltaş'ın 2023 yılında Türkiye'de hak ihlallerinin katlanarak ortaya çıktığı açıklama şu şekilde:

“İnsanlığın sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerin tüm dünyada kabul ve ilan edilişinin 75. yılındayız.

Bursa Şoförler Odası Başkanı Ahmet Çakır, Taksicinin bıçaklanarak Gasp edilmesini Kınadı Bursa Şoförler Odası Başkanı Ahmet Çakır, Taksicinin bıçaklanarak Gasp edilmesini Kınadı

2023 yılı içinde de ürünlerin hak ihlalleri katlanarak arttı. 2023 yılında da tek adam ve ona bağımlı yargının kararıyla düşünceleri ve özgürce gazeteciler, kadınlar, emekçiler, açıklamalar, sağlıkçılar, kişiler, çevreciler tutuklandı, gözaltına alındı, şiddete maruz kaldı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına dahi uymayan, sarayın vesayeti altında yargı ile 2023 yılında da sürekli hak ihlallerinin merkezi haline getiriliyor.

Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verilen kararın ardından bir kez daha gördüğümüz ki kendimize temel hak ve özgürlükler bir kişinin iradesi ile yok deniyor.

Bunun yanı sıra ülke genelinde her 4 gençten biri eğitimine devam etmiyor gibi herhangi bir işte çalışmıyor. Kasım ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre asgari ücret, ayrılma yoksulluk sınırını yoksulluk sınırının da altında. Milyonlarca emekçimiz AKP'nin kötü ekonomik politikalarının altında eziliyor, yaşam mücadelesi veriyor.

2023 Türkiye'de ailede, çocuklarını okula götürüp beslenme çantalarını boş gönderiyor!

Tek adam rejimi suni gündemler yaratarak tüm gizleme çabalarına rağmen açlık ve yoksulluk sorununu gizleyemiyor.

2023 yılında Türkiye, yetmiş ülkelerin internet özgürlüğünün değerlendirildiği bir raporda "özgür olmayan ülkeler"in yerini aldı.

Dezenformasyon hareketi, muhalif siyasetçiler ile gazetecilerin susturulması için kullanıldı. Türkiye'de sansür yaygınlaşıyor. Basın ve özgürlük özgürlüğü AKP'nin erişimi yok deniyor.

Türkiye'de 2023 yılında istismara, şiddete, tacize, tecavüze karşı meydanlara çıkan kadınlar, fabrika önlerinde kâr arayanlar, eşit, resmi, kamucu, laik eğitim isteyen eğitimciler, ürünlere sahip olan yurttaşlar hak gaspına maruz kalıyor.

Biz, insan haklarının genişletilmeye çalışıldığı, tek adam rejiminin antidemokratik uygulamalara demokratik olarak devam ettiği son noktaydı.

İl Başkanlığı İnsan Hakları Komisyonumuz ve tüm örgütümüz ile birlikte eğitimin, sağlığın, barınmanın, gıdanın, ürünlerin, düşüncelerin ve özgürlüğün özgürlüğünün, şiddetsiz bir toplumun var olduğu için hak mücadelelerine omuz harcamaları devam ediyor.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde bir kez daha duyuruyoruz: İnsan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerinin egemen olduğu; Hak ihlallerinin olmadığı, eşit ve özgür bir Türkiye'yi hep birlikte kuracağız.

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü adına yaraşır bir şekilde kutlayacağız!”

Editör: Erdal ŞAHAN