PKK'dan Cuma günü yapılan açıklamaya göre örgüt Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) başkent Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki merkez yerleşkesine geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen intihar saldırısını üstlendi.

Örgütten yapılan açıklamada saldırının "uzun süre önce planlandığı" ve "Türkiye’de son dönemde tartışılan siyasal gündemle asla bir ilişkisi olmadığı" öne sürüldü.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de, saldırının arkasında Kürdistan İşçi Partisi (PKK) militanlarının olduğunu belirtmişti.

PKK, Perşembe günü yaptığı bir açıklamada bir süredir gündemi meşgul eden "yeni çözüm süreci"ne dair bir açıklamada bulunmuştu.

Bu açıklamada saldırı direkt olarak üstlenilmemiş, ve "Kürt halkı bütün yapılarıyla ve bileşenleriyle Önder Apo’nun geliştireceği süreci esas alacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

Saldırının zamanlaması, özellikle Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin 1999'dan beri İmralı Cezaevi'nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuşma yapmaya davet etmesinin ardından gerçekleşmesi sebebiyle tartışmalara konu olmuştu.

TUSAŞ'a yapılan saldırı, Bahçeli'nin çağrısından sadece bir gün sonra gerçekleşti.

Zamanlama sosyal medyada çokça tartışılırken, CHP Genel Başkanı Özel de konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarına konuşan Özel, "Terörü kimden ve ne gerekçeyle gelirse gelsin lanetliyoruz. Zamanlamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu düşünmeden edemiyor insan" ifadelerini kullandı.

"2015 yılında 7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadar olan süreci hatırlamadan geçemiyor insan. Bütün terör örgütlerinin bir anda aktif olduğu sürecin kamuoyunu nasıl yönlendirmeye çalıştığını hatırlamak gerekiyor. Kim terörden medet umuyorsa yanlış yapıyor" diyen Özel, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurulduğu günden beri ilk kez tek başına iktidar olamadığı 7 Haziran seçimlerine ve seçimlerin tekrarlandığı 1 Kasım'a atıfta bulundu. Bu iki tarih arasında Türkiye'de çok sayıda saldırı gerçekleştirilmişti.

Saldırı hakkında çarşamba günü Meclis'te konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli de "Zamanlaması manidardır. Provokasyon her tarafından belli olmaktadır," ifadelerini kullandı.

Saldırıyı kınayan Temelli, "Çok üzgünüz, yine insanlarımız öldü. Son birkaç haftadır ülkede çok önemli bir tartışma sürdürülüyor. Bu tartışmaların çok büyük bir kısmı Türkiye toplumunun beklentilerine yanıt veriyor. Çünkü uzun süredir Türkiye toplumu savaş, şiddet ve bu ölümlerden kurtulmak isterken böyle bir olayla karşılaşıyoruz," dedi.

"Toplumun beklentisi olan, barış içinde bir arada yaşama beklentisine ısrarla yanıt vermek zorundayız. Geç kaldığımız her adım işte bu yitip giden canlara mal olmaktadır."

TBMM'de söz alan isimlerden biri olan iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Özlem Zengin de saldıraya ilişkin olarak "Ben de zamanlamasını çok manidar buluyorum," diyerek "Neden bugün? Neden TUSAŞ?" diye sordu.

"Bütün bu soruların cevaplanması Türkiye'nin geleceğine dair çok önemli diye düşünüyorum. Bütün siyasi partilerin aynı anda aynı hissiyatla terörü kınamasını, lanetlemesini ve TBMM olarak Türkiye'nin barışına dair bütün sorumluluğu ve yapması gerekene dair bir anlamda taahhüt olarak bu birlikteliğin altını çizmesini şu anda Türkiye için çok anlamlı buluyorum."

Türkiye'de çözüm süreci

Çözüm süreci, Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.

Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015'te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.

PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

İran'ın Donald Trump'ı öldürmeyi planladığı iddia edildi İran'ın Donald Trump'ı öldürmeyi planladığı iddia edildi

treuronews

Editör: Erdal ŞAHAN